07 september 2009

Ingen sparker en død hund

Hvorfor retter både Jens og Jensen nå skytset sitt mot Erna og Høyre? Selvsagt fordi det nå fremstår som mest sannsynlig at et ikke-sosialistisk regjeringsalternativ vil inneholde Høyre og ha Erna Solberg som statsminister.
 
Det har vært klart ikke-sosialistisk flertall på mange målinger den siste måneden, selv om dette svinger. Lenge ble dette tolket som en åpning for Siv Jensen, og også Nrk, Ap og TV 2 har basert sine agendaer på at dette valget er en kamp mellom Jens og Jensen. Men, etter at Krf og Venstre har pekt på Erna som statsminister, og etter at Høyre i løpet av valgkampen har hevet seg vesentlig - både på målinger og i folks bevisthet, er det nå Erna som er i fokus. Det er Erna og Høyre som nå representerer den store utfordringen for Jens. Et Høyre som har en politikk som han ikke kan ta like lett på som Frps. Derfor blir truselen mer reel - det er nå slik at alternativet når den rød/grønne regjeringen mister sitt flertall, ikke lenger er en alene-regjering med Jens, men en ikke-sosialistisk regjering med Erna Solberg. 
 
Men Siv da? Jo, Siv synes heller ikke det er så veldig interessant med en regjering hvor hun ikke får være statsminister. Hun har derfor svart med å signere et løfte om ikke å samarbeide med en regjering hun ikke er med i. Ikke engang om budsjettet. Selv om hun etterhvert har forsøkt å sende sin finanspolitiske støtte, Tybring Gjedde, inn i kampen for å forklare at heller ikke hun sa det hun mente, er det tydelig at hun i flere anledninger den siste uken har blitt tråkket på tærne, og også hun ser at Erna og Høyre er nærmere statsministerkontoret enn henne selv.
 
Dette kan selvsagt bare være drømmescenarier for en Høyre-politiker som håper på en ny regjering. Men, da er det interessant å se hvor opptatt både Jens og Jensen er av ta Erna og Høyre. "Ingen sparker en død hund", sier et gammelt ordtak. Hadde dette bare vært en drøm i mitt hode, ville heller ikke de andre politikerne brukt så mye tid på Høyre.

Ingen kommentarer: