05 januar 2010

Hva hadde egentlig skjedd i FO ST?

De siste ukene har det blitt mer og mer tydelig at Forsvaret overreagerte da det i vår ble kjent at noen hadde lest e-posten til kongen og trolig utsatt ham for overrvåkning.
De siste ukene har vi sett at dette trolig kom helt ut av proposjoner, spesielt på grunn av regjeringens og APs behov for å begrunne en reduksjon av makten hos FOST på Jørstadmoen - etter at tidligere forsvarssjef Diesen og forsvarsminister Strøm Erichsen hadde lagt inn mye på å få lagt ned aktiviteten på Lillehammer.  
 
Den store avsløring av omfattende overvåkning av regjeringen og kongehuset satte tankene tilbake til Håkon Lie, Lund-kommisjonen, Arbeiderpartiets systematiske overvåkning av  kommunister og andre meningsmotstandere i etterkrigstiden. Det som var merkelig i denne saken, var jo at det tydeligvis var AP-statsråder og statssekretærer som ble overvåket, og Lies regime i Folkets hus og det norske samfunnet er heller ikke hva det var.

Så hva kan det være som har fått Forsvaret til å overvåke enkeltmedlemmer i regjeringen, eller for den saks skyld - lese Kongens private e-post? Eller har de gjort det?
Mange bedrifter har et skille mellom "lovlige" og "ulovlige" internettsider, hvor de ansatte f.eks. ikke får lov til å surfe på Facebook eller VG i arbeidstiden. Dette kan man begrense gjennom å legge sperrer på forskjellige nettsider inn i et filter.
Men, det kan jo være mange sider man ikke kan sperre, fordi enkeltbrukere faktisk har behov for dem, eller det kan være sider som inneholder både "lovlig" og ulovlig innhold, og sikkerhetenheten logger bruken - for å kunne avsløre ulovlig bruk. Det kan være gjennom å lete etter ord i tekster og filer som sendes, bildenavn mv. for å avsløre f.eks. porno eller terroraktivitet. Slike logger går gjerne noen runder før den "skyldige" blir kalt inn til en alvorlig samtale og må legge seg flat og beklage - evt. begynne å se seg om etter en annen jobb.
Det er vel naturlig å tro at Forsvarets ansatte i 2009 bør bli hindret i å søke på hva de vil, og jeg synes det hadde vært morsomt om det var slik denne saken ble kjent.

Sett at f.eks. vår første erkebiskop etter reformasjonen, Trond Giske, har gjort et søk på www.biskopornamenter.no og forsvaret har lest "porn" inni søkeordet og meldt fra til Jens? 
 
Det hadde vært moro, det :-) 


1 kommentar:

Anonym sa...

I wish not approve on it. I over precise post. Expressly the title-deed attracted me to be familiar with the unscathed story.