04 mai 2011

Gratulerer, Russ!

Bilde fra min egen russetid
Vårsolen har allerede preget våre omgivelser i noen uker, og like sikkert som hestehov og hvitveis dukker opp i veikanter og avisspalter, er også russen i gang med sin høyst fortjente feiring av 13 års skolegang. Glade ungdommer som hilser voksenlivet velkommen i busser, russedresser og mange glade barn som sikrer seg russekort. Og alle gleder seg til 17. mai, den store festdagen for både russ og barn, og alle oss andre som blir som barn av togene, nasjonalsangene og korpsmusikken.


Men medaljen har en ørliten bakside. Nå vil ikke jeg moralisere over pengebruk, høy musikk eller festing – det er det nok av andre som tar seg av. Men, russefeiringen gjør dessverre at mange russ ikke er like skjerpet til eksamen, og derfor får dårligere resultater enn de kanskje fortjener. Hele 37 % av russen svarte i en undersøkelse at de møtte dårligere forberedt til eksamen på grunn av russefeiringen.  Det er derfor leit at regjeringen ved kunnskapsminister Kristin Halvorsen ikke vil ha eksamensavviklingen FØR 17. mai slik Høyre har programfestet. Både skoleungdommene og et flertall av lærerne og den øvrige befolkningen unner russen en skikkelig feiring 17. mai – etter eksamen.


Halvorsen støtter seg på Utdanningsdirektoratet – som mener at det blir for lite undervisningstid i løpet av 13 år om man ikke får de 2-3 siste ukene med undervisning før eksamen. Samtidig viser nye undersøkelser at ett helt år av de 13 skoleårene for en gjennomsnittlig elev bort i bråk og uro i klasserommet. Til å håndtere det, har ikke statsråden noen politikk. Høyres forslag om å styrke læreren rolle og åpne opp for å sende bråkete elever “på gangen” vil hun i alle fall ikke ha noe av.


Så da får vi vel vente enda et par år før vi kan la russen feire med god samvittighet og uansett ønske årets russ både lykke til med eksamen og en minnerik russefeiring.

Ingen kommentarer: